e-woede

Britse onderzoeker meldden 30 oktober 2001 dat driekwart van de Internetsurfers van boven de 15 jaar regelmatig last hebben van zogenaamde e-woede. Weer een nieuw buzz woord. Voor dit soort woede ben ik ook het begrip TRA al eens tegen gekomen ... Technology Related Anger. De woede ontstaat namelijk niet alleen door de e maar door technology in het algemeen. Hoeveel mensen schoppen niet woest tegen hun auto als ze met panne langs de kant van de weg staan.

Het mooiste voorbeeld van deze blinde woede wordt getoond in het filmpje "Bad Day at the Office" waar een werknemer ergens in de jaren 80 aan het werk is achter de IBM XT. Hij zit in een afgeschermd hokje te werken. Plotseling slaat hij woest op het toetsenbord waarna hij, het toetsenbord als een honkbalknuppel hanterend, het beeldscherm van de systeemkast slaat. Dan staat hij op, komt achter zijn bureau vandaan en schopt hij woedend de monitor de gang in. Hij verdwijnt dan even uit beeld, maar je voelt als het ware de pijn in zijn voet. Het mooiste van het filmpje is echter de collega van de man. Die komt, als de eerste klappen vallen, voorzichtig met zijn hoofd boven het scheidingswandje van het werkhokje uit. Hij kijkt verbaast over het muurtje heen en gaan dan gauw weer zitten. Als de monitor op de grond valt, verschijnt zijn hoofd opnieuw om opnieuw weer te verdwijnen. Dat is niet gespeeld dit is echt.

Ik laat dit filmpje vaak zien aan het begin van een presentatie. Meestal heb ik dan wat geworsteld met draadjes en snoertjes, zodat men al meewarig zit te kijken. Maar bij het vertonen van het fimpje herkent met de TRA direct. Iedereen kent dat gevoel blijkbaar. Waarom nu die specifiek term e-woede? Dat je auto het begeeft komt niet zo vaak meer voor. Files worden inmiddels gelaten geaccepteerd. Maar als we eenmaal aan het internetten zijn of we zijn achter het beeldscherm aan het werk dat moet het snel gaan. Iedere storing, sloom binnenkomende website of windows foutmelding irriteert ons mateloos. Fout natuurlijk, helemaal fout. De onderzoekers melden dan ook dat de beste remedie is om wat te gaan drinken. Ik ben het daar helemaal mee eens.


TerugN.J.Juist